Всеки ден Азиа Маткур чака телефонното обаждане, с което да ѝ

...
Всеки ден Азиа Маткур чака телефонното обаждане, с което да ѝ
Коментари Харесай

Молим се да останем живи: трагедията на хиляди в Газа

Всеки ден Азиа Маткур чака телефонното позвъняване, с което да ѝ оповестят, че може да напусне Газа и да замине за Египет през граничния пункт Рафах.  Палестинката с канадски паспорт, която живее в Газа от 2014 година, е майка на две дребни деца.

" Преди две седмици получих позвъняване от Канада. Казаха ми, че граничният пункт Рафах ще бъде отворен и че би трябвало да отидем там на наша лична отговорност ", описа дамата на Дъждовни води по телефона. Само няколко часа по-късно обаче очакванията ѝ били разрушен: границата била затворена. Оттогава Маткур чака на границата. " Чувстваме се изоставени, никой не ни оказва помощ ", споделя тя.

Няма изплъзване от Газа

Азия Маткур не е единствената, която се усеща по този метод. Миналата сряда Белият дом заяви, че американският президент Джо Байдън още веднъж е разговорял с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, в това число за това по какъв начин чужденците и хората с двойно поданство могат безвредно да изоставен конфликтния регион. Досега обаче нито една страна не е съумяла да изведе жителите си или палестинците с двойно поданство от Ивицата.

По публични данни в Газа има няколкостотин души с немски паспорти, множеството от които с двойно поданство. Властите не оповестяват по-точни данни.

Затворени граници, под непрекъснат обстрел

В продължение на три седмици Израел държи границата си с Ивицата Газа затворена. Граничният контролно-пропускателен пункт Рафах към Египет също е най-вече затворен. Само няколко камиона с помощи бяха позволени да доставят незабавно нужни хранителни и медицински артикули в южната част на Ивицата.

Затварянето на границата е реакцията на Израел на огромната терористична офанзива, почнала на 7 октомври, при която бойци на Хамас навлязоха в Израел, убивайки над 1400 души и вземайки над 200 заложници. Хамас ръководи палестинската територия на Средиземно море от 2007 година. Една от оповестените ѝ цели е унищожаването на израелската страна. Не единствено западните сили и Европейският съюз, само че и някои арабски страни също дефинират Хамас като терористична организация.

Войната в Близкия Изток навлезе в четвъртата си седмицаСнимка: Abed Khaled/AP Photo/picture alliance

След терористичната офанзива на Хамас Израелските отбранителни сили всекидневно бомбардират и обстрелват хипотетични позиции на Хамас, изключително в северната част на линията Газа. Те неведнъж приканиха на цивилното население да напусне региона и краткотрайно да се реалокира в южните елементи на ексклава. Въпреки това Хамас твърди, че над 7000 души са починали при израелските офанзиви.

Този уикенд министър председателят Нетаняху разгласи, че е почнала " втората фаза " на войната против Хамас. С това се има поради наземната атака, целяща освобождението на заложниците, както и " смазването на Хамас ".

" Танковете стреляха непрекъснато "

Азия Маткур и фамилията ѝ живеят на север от град Газа, покрай границата с Израел. Когато възобновената война сред Израел и Хамас избухва, те бързо се местят в хотел в центъра на град Газа. При предходни конфликти регионът е считан за относително безвреден. Но този път израелските военни споделили на хотелите, че би трябвало да бъдат евакуирани, а гостите им - да се реалокират на юг, сходно на всички останали поданици на северната част на линията Газа. Заедно с десетки хиляди други, Маткур и фамилията ѝ се отправили към Рафах, където отседнали при родственици. Но не се почувствали там в по-голяма сигурност.

" Последната нощ беше пъкъл. Това беше най-лошата нощ, откогато пристигнахме в Рафах ", съобщи Маткур пред Дъждовни води. " Танковете стреляха непрекъснато, бомби се взривяваха край нас, целият регион се тресеше. Можете да си визиите какъв брой огромен бе страхът ни. "

Но Маткур е обременена и от решението, което ѝ следва да вземе при отваряне на границата. Списъците за евакуация включват единствено чужденци и хора с двойно поданство, както и техните най-близки родственици. Много от роднините и приятелите на Маткур обаче не попадат измежду тях. " Чувствам се зле, тъй като хората ме питат за двойното ми поданство ", изяснява тя и задава въпроса: " Ами останалите? Защо светът не гледа и тях? "

" Всичките ни сетива са ориентирани към това "

В Стария град на Източен Йерусалим палестинският готвач Иззелдин Букхари чака вести от сестра си и други свои родственици в Газа. Мегаполисът се намира единствено на към 100 километра от границата с линията. Въпреки това източната част на Йерусалим, която е анексирана от Израел, наподобява по този начин, като че ли е част от друга планета.

" Всички сме доста обезпокоени от това, което се случва в Газа. Всичките ни сетива са ориентирани към това ", споделя Букхари. Обяснява, че в 7 ч. сутринта е изключително зле, тъй като тогава чака семейството да му се обади: " Това е ужасно време. Толкова е изтощително и смазващо. И е невероятно да не мислиш за това. "

Повечето му родственици по майчина линия живеят в Газа. От 16 години той не съумява да ги посети. Израел - и ненапълно Египет - от дълго време държат границите на ръководената от Хамас територия значително затворени. Трудно е за палестинците от Източен Йерусалим или от окупирания Западен бряг да получат позволение от Израел за пътешестване до Газа.

Интернет и мобилните мрежи не работят  

Семейството на Иззелдин Букхари е живяло преди в Римал - влиятелен квартал в центъра на град Газа, който, съгласно медийни изявления, е бил доста мощно обиден от избухналата война. " Леля ми беше убита в Римал - след три несполучливи опити да избяга ", споделя Бухкари. " Хората се местят от едно място на друго с вярата да намерят по-сигурен заслон ", прибавя той. 

Повечето от роднините на Букхари в Ивицата Газа са се преместили на юг. Но паниките остават, защото връзката с тях остава сложна - поради изцяло прекъснатите или работещи частично телефонни връзки и интернет.

" Всичко, на което в този момент можем да се надяваме, е да останем живи ", ни споделя накрая Азия Маткур.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР